4: Fiestas y costumbres

4.1: Dia de la "mocadorà"

Quan es va conquistar València el 9 d'octubre, diuen que les dones van regalar a Jaume I i als seus soldats fruites embolicades en mocadors. La festa es va mantindre i va anar augmentant cada vegada més, en el s. XV a més de regalar fruites, es llançaven des de les finestres petards, tric-tracs, piulets i tronadors...

Però després de la Guerra de Successió en el s. XVIII, Felipe V, va abolir els Furs de València i va prohibir la festa.

Als pastissers s'els va ocórrer fer uns dolços de massapà amb formes de fruites i de "piulets" i van continuar celebrant en secret el dia que es va conquistar València i Jaume I ens va atorgar els Furs.

Ara, el dia 9 d'octubre continuem celebrant esta tradició, a més este dia és el dia dels enamorats a València per ser el dia de Sant Dionís i els nóvios regalen a les seues nóvies un mocador de seda amb dolços de massapà dins, amb les formes secretes que van inventar els pastissers.

Recepta del massapà d'ametles

Per si voleu practicar a casa i perquè sapieu bé els ingredients, ací teniu la recepta de com es fa el massapà o els pastissets de la "mocadorà". És facilíssim.

Ingredients:

En un bol es mescla la mateixa quantitat d'ametla mòlta i sucre. Es tiren les dos clares d'ou i es remou molt ben tot pastant sense parar. Quan la pasta està ben mesclada se li agrega la ratlladura de la llima. Podeu donar-li color amb colorant de rebosteria.

La pasta ja està llesta per a modelar qualsevol classe de figuretes que amb la vostra imaginació se vos ocórreguen.

dolços de massapà amb formes de fruites

Estàtua eqüestre Jaume I | Dia de la "mocadorà" | 9 d'octubre en el C. P. San José de Calasanz