3: Buscant a Jaume I per València

3.6: Sant Joan de l'Hospital

És una de les església més antigues de València. Quan el rei D. Jaume I el conquistador pren València en 1238, en gratitud pels servicis prestats en la conquesta de la ciutat, concedix als Cavallers Hospitalaris la zona junt amb la porta de La Xerea perquè feren una construcció i vigilaren la dita porta. I els cavallers de l'Orde Militar de Sant Joan de l'Hospital de Jerusalem construïxen l'església.

En l'entrada hi ha pintades en la paret creus roges dels Croats, del s. XIII. Es diuen creus "Epatés" o de "Pota de Veros". Semblants a les creus pintades i tallades en els murs dels edificis construïts pels croats a Jerusalem.

Click per a ampliar   Click per a ampliar   Click per a ampliar
Creus Roges dels Croats, del s. XIII. Click per a ampliar

Hi ha una porta romànica de la primitiva església del s.XIII. Com a curiositat el finestral en forma de triangle equilàter està descentrat respecte a la porta, representa la Creu de Malta de 8 puntes, concedida a l'orde a mitjan s. XIII. Situada sobre la porta hi ha una xicoteta creu que és l'antic escut de l'orde de Sant Joan de Jerusalem. Està fet en fusta i estava pintat de roig sobre fons blanc.

Dins de l'Església està la Mare de Déu del Miracle, va ser portada en 1238 pels Cavallers de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem, durant la conquesta de València. Bé, és una còpia, l'original està en el Museu Diocesà de la Seu de València.

Click per a ampliar   Click per a ampliar   Click per a ampliar
Porta romànica de la primitiva església del s.XIII. Click per a ampliar

També hi ha una xicoteta capella del s. XIII-XIV amb un Crist, la verge Maria i Sant Joan, estes dos talles són del s. XII, tallades en fusta de boix. El Crist és del s.XIV.

En el pati de l'església hi ha una xicoteta capella, com un temple en miniatura, anomenada del Rei El senyor Jaume, que diuen va ser la primera construcció que va fer l'Orde dels Hospitalaris quan el rei els va cedir els terrenys.

 

Primera missa de Jaume I a València | Església Sant Joan de l'Hospital | Muralla àrab