3: Buscant a Jaume I per València

3.3: Monestir de Santa Maria d'El Puig

El santuari medieval de la Mare de Déu del Puig va tindre els seus orígens en la conquesta de València i està relacionat amb el descobriment en 1237 d'una Mare de Déu per Sant Pere Nolasco, fundador dels mercedaris.

La llegenda conta que un any abans de la conquesta de València, durant set dies van caure set estreles en el mateix lloc. Allí seria trobada davall una campana la imatge de Santa Maria dels Angeles d'El Puig tallada en pedra, que és la que actualment es troba en l'altar major de l'església del monestir. Per això en l'escut de la ciutat d'El Puig apareix una campana i set estreles.

Click per a ampliar   Click per a ampliar   Click per a ampliar
L'escut de la ciutat d'El Puig. Santa Maria dels Angels d'El Puig. Click per a ampliar

Jaume I en 1238 va ordenar construir en honor de la Mare de Déu del Puig el monestir que va entregar després a Sant Pere Nolasco i els seus frares mercedaris i van nomenar esta imatge la patrona de l'antic regne de València.

Click per a ampliar   Click per a ampliar   Click per a ampliar
Bernat Guillem d'Entença, oncle de Jaume I. Click per a ampliar

Bernat Guillem d'Entença, era oncle de Jaume I, va lluitar i va morir en la batalla de El Puig. Jaume I, mentrestant, estava fent aliances i buscant suports econòmics per a la reconquesta de València.

En el segle XIV Roger de Lauria, sobre la primitiva església, va començar l'obra del santuari actual.

Els frares mercedaris es dedicaven a rescatar presoners cristians dels àrabs per mitjà del pagament de diners i, a vegades inclús oferint-se ells mateixos com a intercanvi pel captiu. Un dels alliberats més cèlebres va ser Miguel de Cervantes, autor del Quixot.

Actualment residixen en el monestir ocupant-se del seu manteniment huit frares i ocupen la tercera planta de l'edifici, que està plena de flors i és l'única que no es pot visitar. Els frares mercedaris continuen molts d'ells treballant amb els presos en les presons.

Castell de la Patà en El Puig | Monestir de Santa Maria d'El Puig | Vídeo 7: Buscant a Jaume I a València