2: Hem d'investigar

2.9: Retrat de Jaume I

Hem estat en la classe d'ordinadors buscant coses de Jaume I. He trobat que va nàixer a Montpeller el 2 de febrer de 1208 i que va morir a València el 27 de juliol de 1276 quan tenia 68 anys.

Els seus pares es deien Pedro el Catòlic i María de Montpeller. Son pare va morir en la batalla de Muret en 1213 i sa mare també va morir eixe mateix any. Ell només tenia 5 anys.

Va haver d'estar presoner un any fins que el papa Innocenci III va obligar que l'alliberaren perquè els papes llavors manaven molt i el van educar els Templers que eren uns monjos guerrers.

El normal és que no sabera llegir ni escriure perquè llavors només es preparaven per a la guerra, però diuen que era molt intel·ligent.

Ho van nomenar rei quan només tenia 6 anys, per això va governar en el seu lloc com a regent el seu tio iaio Sancho Raimúndez, però només fins que Jaime va complir els 10 anys perquè en 1218 es van reunir les Corts aragoneses i catalanes i van decidir nomenar-ho major d'edat. Tenia només 10 anys!

Al principi del seu regnat va haver de barallar per a imposar la seua autoritat entre els nobles perquè llavors el rei era com un noble més: "primus inter pares", que significa que ell era el primer però tots eren iguals.

Quan va aconseguir imposar la seua autoritat, va començar una sèrie de conquestes militars: Mallorca en 1229 i més tard València i el regne de Múrcia.

Entre les seues qualitats morals sobreïxen dos: la seua generositat i la seua fidelitat a la paraula donada. Això és perquè de xicotet es va educar entre els Templers.

Físicament era molt templat, gallard, ros i amb ulls entre blau i verd. Mesurava 1,80 centímetres. Diuen les cròniques que els passava un pam a tots els altres.

Altres, en canvi, diuen que era molt alt, tant que sobreeixia sobre els altres hòmens, ben proporcionat, d'amples esquenes i de rostre atractiu configurat per un nas llarg i rec, la seua boca era gran, ben feta i els seus ulls negres, tot el seu rostre estava emmarcat per un bells cabells rossos de to fosc.

 

Llibres i documents d'un rei | Vídeo 5: Retrat de Jaume I | Vídeo 6: monestir i el castell d'El Puig