2: Hem d'investigar

2.7: Conquesta de València

Començaments

En 1227 el regne musulmà estava dividit i en guerra civil. Ben Zayyan es va proclamar rei de València i destrona el senyor almohade Zeyt Abuzeyt. Esta situació de debilitat és aprofitada pels cristians. Un noble aragonés, Balasc d'Alagó aconseguí conquistar Morella en 1232.

Jaume I que no veu amb bons ulls estes iniciatives personals dels nobles, conquesta la població d'Ares, tallant les línies de subministrament a Balasc d'Alagó i li va exigir que li entregara Morella.

Conquesta de Borriana

Açò és el que ens conta el Llibre dels Fets:

"Vam pensar conquistar València entrant per Borriana, i cap ací ens vam dirigir, després de viatjar a Tudela per a entrevistar-nos amb el rei de Navarra, vam decidir la conquesta de Borriana. A penes vam arribar vam fer fabricar un fundíbul i un llaç escorredor. [...] L'assetjament havia durat dos mesos fins que la ciutat va ser tomada.

La conquesta de Burriana va acabar el 22 d'agost de 1233.

Conquesta de València

Jaume I li va demanar al papa Gregori IX que promulgara una butla en 1237 atorgant caràcter de croada a la conquesta de València. El document concedia indulgències a tots els que prengueren part de la campanya, a alguns delinqüents els prometien el perdó si s'integraven en l'exèrcit. Açò va fer que arribaren soldats no sols d'Aragó, Catalunya i el sud de França, sinó de Navarra, Castella, Itàlia, Gran Bretanya, Alemanya i Hongria.

A l'agost de 1237 Bernat Guillem d'Entença, tio de Jaume I, venç en la batalla del Puig, encara que ell va morir. Jaume I va viatjar immediatament al Puig, va jurar no abandonar fins a conquistar València i va nomenar cavaller al fill de Bernat Guillem, que només tenia 10 anys.

L'assetjament a la ciutat va durar més de cinc mesos i finalment el príncep Abú-l-Hamlek va acceptar les condicions per a entregar València: havia de col·locar una senyera, com la del rei, en la torre Alí Bufat, que és l'actual plaça del Pintor Lorente.

A l'edat de 30 anys Jaume I va fer la seua entrada triomfal a València el 9 d'octubre de 1238.

 

L'oroneta i el rei Jaume I | Conquesta de València | Llibres i documents d'un rei